Ucuz Davetiye Burada - Kapıda Ödeme - Kargo Bedava
ÇB’de ara Google ile ÇB’de ara
  Önemli Bilgi
Ana Sayfam Yap
 Web Sitesi Referanslarımız 
 
 
  Hüsamettin Yılmaz  
 
  . Fikir Köşesi
  . Tüm Yazılar
  . Tüm Yazarlar
  . Yazarın Tüm Yazıları
  . Tüm Şiirler
 
  Eskiden Yaşanırdı
  Eskiden yaşanırdı. Oysa şimdi sadece yaşlanıyoruz. Bütün güzellikleri ertel...
  Yazının Devamı »
 
  Genetiği Bozulmamış Dostluklar...
  Dostlar ve dostluklar üzerine çok şeyler yazılmış, çizilmiştir. Badeh&u...
  Yazının Devamı »
 
  Altın Yapraklı Ağaçlar
  Bir yerde okudum hoşuma gitmiş not etmişim:“Bugün yolda bir ağaç gö...
  Yazının Devamı »
 
  İnce Hastalık
  Çiçero, hayatı şöyle özetlemiş: “Bir bahçen ve b...
  Yazının Devamı »
 
 
 
 
izlenme: 2545 
|
Geveze miyiz ne?
Fikir Köşesi Köşe Yazıları

Öyle insanlar vardır ki çok konuşmanın ötesinde öldüresiye konuşurlar. Dilin kemiği yoktur sözünün ne anlama geldiğini bu insanları tanıyınca daha iyi anlamak mümkündür.

Vara yoğa konuşan bu tipleri dinleme mecburiyetinde kalırsanız bitkin düşer beyninizin sızlamaya başladığını zannedersiniz. Ancak bu konuşma iyi güzel anlamlı zevkli bir konuşma değil tamamen havadan sudan ve malayanidir. Eğer yanlış hatırlamıyorsam beyhude ve fuzuli konuşmalar için Cemil Meriç’in “konuşma ishali” diye bir tanımlaması var. Cukk oturuyor.

Kendi sorar kendi cevaplar kendisiyle kavga eder hatta kendine âşık olur.
Kendi kurar, kurgular, inanır ve biteviye anlatır.
Düğmesi yok kumandası yok, pili yok, fişi yok ki kapatıp kurtulasınız.
Bu tür insanlar geveze olarak genel bir tasnife tabi tutulabilir.
Bir gevezeye yakalandıysanız en güzeli kaçmak derseniz gaflet ve yanılgı içerisindesiniz. Öyle kolayca kaçıp kurtulamadığınız bir illettir gevezeye yakalanmak. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek tam burada sahici oluyor. Kurtulmak için gerçekten ya ölmeli ya da bu sıtmaya teslim olmalısınız.  Şeytandan besmele çeker kurtulursunuz gevezeden hatim indirseniz kurtulamazsınız. Ahmakıslatan yağmurundan beterdir gevezeye tutulmak. Çıkar gidersiniz dönüp gelince aynı yerden devam ederler. Bunları susturmaya kalkmak veya ikaz etmek düşmanlıklarını çekmektir. Ego mekanizmaları devreye girer ve bütün imkânları ile saldırırlar ve saldırırken kural tanımazlar.
 
Dinlemek için iki kulak konuşmak için bir ağız verilmiş olmasının geveze için hiçbir kıymet-i harbiyesi ve mantıklı hikmeti yoktur. Aksine bir ağzın iki kulaktan daha üstün olduğunu ispat için var güçleriyle konuşurlar. Bu konuşma hastalığının cinsiyetle de alakası yoktur. Her cinste olabilir bu açıdan “konuşma hastalığı cinsiyetsiz” bir hastalıktır.

Hastaların saplantı halinde kullandıkları “sözünü balla kestim”, “pardon”, “yanlış anlamayın”, “bir şey söyleyebilir miyim?” gibi küçük hileleri vardır. Bir kere kanıp “hıı” diyecek kadar gafilâne bakmanız virüsün hayat bulup çoğalmasına kâfidir. Artık geçmiş ola. Bundan sonra her fırsatta gevezenin taarruz ve tarizine maruzsunuz demektir.

Hastalığın ilerleyişinde ve sonucundaki ahval stabilize değildir. Determinist hiç değildir. Hastalık seyri istatistikî bilgiler vermez bize. Zira bugüne kadar ele avuca gelir hiçbir sonuç bulunamamıştır. Bir hedef, gaye, amaç, fayda, sevgi, saygı, diyalog, kavga, propaganda, reklâm gibi hedefler gütmez bu hastalar. Sadece konuşurlar. Sürekli ihtiyaca çıkan hasta gibi sebepsiz, düzensiz habire konuşmaktır mevzu.

Seyrettikleri belgeselden, reklâma, yemek programından her türlü fuzuliyata kadar ayrıntıdan ayrıntıya atlarlar. Hatta hastanın taarruzuna maruz kaldığınızda eldiven, bone, galoş, antiseptik ve karantina gibi koruyucu ve önleyici tedbirler de fayda etmez.

Henüz aşısı, serumu da keşfedilmiş değildir. Bu marazi illet sürekli mutasyonla evrilebildiği için oldukça tehlikelidir. Bu güne kadar en makul ve rasyonel tedavi alternatif tıp da diyebileceğimiz “Allah kurtarsın.” temennisinden ibarettir.
 
Kelimelerin canını çıkarır, cümleleri mıncıklar, her şeye biber ve baharat olurlar. Lakin bir derde şifa oldukları görülmemiştir. Karın doyurdukları, zihinlerde buruk dahi olsa bir tad bıraktıkları tarih boyunca yazılı metinlere geçmemiştir. Dinlemeye ve susmaya tahammül edemezler.

Kabullenmezler, fren ve balata sistemleri yoktur. Susturucu ile pamukla, düdükle, balla susturamazsınız…

Geveze aynı zamanda ukala ve enteldir. Kendini aşırı beğenir ve dünyanın çekim merkezinin kendisi olduğuna inanır. Aforizmaları, sabitleri ve önyargıları vardır. Yalansız ve yanlışsız konuşabilmeleri zor olduğu için anlattıklarına ihtiyatla yaklaşmakta azim fayda bulunur. Gevezenin kafası karışıktır kafa karıştırmaya da bayılır. İçindeki derbederlik ve intizamsızlık ifadelerine yansır.

Geveze sürekli mutfak robotu ve mikser gibi çalışıp vuvuzela gibi sesler çıkarır. Özgün değildirler. Derleme ve anonim kaynaklı konuşur. Literatürleri sokak jargonundan beslenir, duvar yazıları ile havalanır, derme çatma iki üç filozof klişesi ile kanatlanır ve sıklıkla televizyon ekranlarındaki memnu bayağılıklardan nemalanır. Kulaktan ve gözden dolar ağızdan boşalırlar. Çoğu zaman “Şecaat arz ederken merd-i kıpti, sirkatin söyler.” konumundadırlar lakin bilmezler, bildirebilmek ne mümkün? Bu tür konuşma illetiyle malul insanlar çevremizde mebzul miktarda bulunur. Bunlar hasta olduklarını kabul etmedikleri için tedaviye yanaşmazlar. Fark ettirmeden tedavi uygulanmasında ise tedaviye cevap vermezler. Format atılması, reset filan da kabil değildir.

Hastalığın semptomları şöyle sıralanabilir:

Olur, olmaz konuşurlar. Konuşma için bilgi sahibi olmaları gerekmez. Zaman zaman saçmalama, plak takılması halinde nükseder bazen hastalık halüsinasyonlara yol açıp şizofreniye varabilir. Bu hastalık metastaz oluşturduğunda el kol bacak kısmen veya topluca hareket eder ve tüm vücut oynak ve kıvrak bir hale gelebilir. “Başı gözü” oynamak tabiri bunlar için birebir tarif olarak kullanılabilir.

Hastamız histerik bir hale girer; uzun ve gürültülü nutuklara başlayabilir. Bu yönüyle gevezelerden kurtulmak için vuvuzela’nın icat edildiği söylenmekte olsa da ulemanın bu konuda farklı görüşleri vardır. Âcizane fakirin görüşü selef ve halefin isabet buyurdukları lakin ihtilaf gibi görünen kısmın ıstılahtaki ifadeyle “iltibas”tan kaynaklandığı yönündedir. Şimdilerde vuvuzela denilen nevzuhur ve muzır aletin atasının “zurna” olduğunu kabul edersek ortada ihtilaf kalmaz ki istidradi olarak yeni ifadeyle antrparantez (anti parantez değil) arz etmiş bulundum. Sadede rücu’ edecek olursak gevezeler öyle konuşurlar ki kelimeler cümlelere cümleler birbirine dolaşır ve arı kovanına başınızı sokmuşunuz hissi uyanır sizde. Bitti dediğiniz yerde yanlışlıkla küçük bir nazar-ı tevcihiniz alkış addedilip yeniden ateşli bir konuşma başlayabilir.

Düşünme melekeleri, empati, sempati gibi kavramları bellekten silinmiştir. Onlardan medet ummayınız.

Geveze, lafazan, konuşan, geveleyen, höyküren de diyebileceğimiz bu belirtilere sahip şahıslar adeta kelimelerle geviş getirirler. Bu tür insanlar anne babaları, okulları, sokakta gördükleri bir kız, geçen akşam ki film, şampiyonluğun kaçmasın, et fiyatların, küresel ve finansal  kriz, balinaların tehlikede oluşun, akşam yediği melemendeki domates kabukları, mide gazın, cep telefonunun tuşlarındaki aşınma, yazın sıcaklar,  kışın soğuk, hulasa ip sap ne varsa hiçbir mantık insicamına riayet etmeksizin mütemadiyen anlatırlar. Akılları dil kökünün hemen yanında bulunuyor gibi konuşurlar. Usanmaz, utanmaz, bıkmaz, sıkılmaz, yorulmaz yalnızca ve daima konuşurlar. Kelime tamamlama oyununun kötü bir kopyasını bunlarda görürsünüz. Havanın yağmurlu oluşundan bahsediliyorsa kurbağa ile irtibat kurabilir oradan tatil beldelerine uzanıp konuyu belediye seçimlerine getirip babasının bir zamanlar elinden tutup maça götürdüğüne varabilir. Dondurma derseniz hemen bel altına inip bayağının birkaç katı pespaye ve absürt espriler yapabilir sonra Türkçenin lastik özelliğinden dem vurup ( sanki başka dilce biliyormuş gibi) oradan kaldırımların kirletilmesinin bizim ülkemize has olmasını Avrupa böyle olmaz hükmüyle taçlandırabilir. Ve siz bütün bunların kimyasal etkisi altında bir beyin şokuna maruz kalabilirsiniz ki Çernobil kadar tehlikeli olduğuna bahse girilebilir. Bu yönüyle de kamera şakası çekildiğini zannedebilirsiniz ama öyle değildir durum.

Bir diğeri kendini bulunduğu beldenin manevi dinamiği ve kutbu yerine koyup geçmişin menfezlerindeki hatıralarını sizin üzerinize boca etmeye kalkar. Yetmez çocukluk yıllarına oradan erik çaldıkları bahçeye ve askerliğe. Askerken nasıl kahramanlık yapıp bir bölüğü yok olmaktan kurtardığına ve aldığı övgülere derken gizli ve mistik güçlerine kadar sizin için zerre miskal ehemmiyeti ve gereği olmayan fuzuliyatı keçiboynuzu kemirmek gibi dinlemek ya da dinliyor gibi yapıp ara sıra başınızı sallamak veya mimik oynatmak durumunda kalabilirsiniz.

Bir diğeri kırağı görmemiş sesiyle gırtlaktan höykürerek Hammurabi’den bu ne kadar hurda bilgileri varsa lütfuyla bizleri feyizyab eyleme gayretine girer. Bıraksanız binbirgece masallarının rekorunu komik kertede bırakmaya azm-ı cehdi içerisinde tüm eforunu sarf eder. Uzaktan görenler kilo vermek için spor yaptığını dahi zannedebilir.

Aslında kullandıkları kelimeler en fazla 30 bilemediniz 40 kelimedir. Yüzlerce cümleyi biteviye aynı kelimelerle inşa edip bulundukları her vasatta anlattıklarını düşünüp, sıfır muhteva, sıfır mantık ve sıfır fayda ile bunları dinlemeye maruz kalmak bir nükleer reaktör sızıntısına maruz kalmak kadar zihne ve ruha ziyandır.
Zihninde düzeni, beyninde intizamı tamamen kaybetmiş, ulu orta işportacı esnafı gibidirler. Yahut seçim otobüsü gibi gezinirler. Gürültüler ve olur olmaz anonslarla dolaşır bu taifenin fertleri. Mezkûr şahıslar, mantık örgüsü dağılmış, kapısı penceresi olmayan evde rüzgârın her şeyi dağıtması gibi sallapati konuşur ömrün nasıl “laklak”la geçtiğini bilmem kaç bininci kez ispat eder. Doymak bilmeyen balık cinsine benzeyen bu şahıslar konuşmaktan yorulmadıkları gibi başkalarının bu konuşmaları onayladığı veya alkışladığı zehabına kilitlenmişlerdir. Ah minel insaf.
 
Kesin tedavisi var mıdır bu hastalığın? Tıp literatüründe ve alternatif ya da yardımcı tedavi yöntemleri içerisinde henüz bir tedavi şekli yoktur. Ağızlarına acı biber çalalım veya bir tutam ısırgan otu yedirelim şeklinde halk arasında yaygın olan söylentiler kronik bir hastalık için palyatif ve muvakkat bir idare-i maslahattan öte geçmez.

Dinlediğinize, beğenildiğine, alkışlandığına, bilgili ve her ortamın vazgeçilmez muhabbet adamı olduğuna imanı o kadar tamdır ki sizin imalı tavır ve ifadeleriniz itikadında en küçük bir şek ve tecezziye imkân vermez. Kesmeye kalkmanız ters tepkiye yol açıp kutsal bir savaşçının uyarılması gibi netice verebilir. Ve bu durum onun kırbaçlanıp yeniden aşkla şaha kalkmasına vesile olabileceğinden son derce sakıncalıdır. Zinhar sakınılmalıdır.

Ne diyelim bu gevezelik ilahi beyanda nifak alameti sayılmış ve ciddi ikaza muhatap olmuştur. Şöyle ki;
“ – Onları gördüğünde kalıpları, kıyafetleri senin tuhafına gider. Konuştuklarında sözlerine kulak verirsin. Gerçekte ise onlar, âdeta koltuklarına dayanan, içi boş, ruhsuz kütüklere benzerler. İçleri boş, ödlek olduklarından çıkan her sesten pirelenir, her yeni haberi kendi aleyhlerinde sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakının! …” -Münafikun suresi 4.-
 
Ve açıklamasında:

“Ve onları gördüğün vakit cisimleri tuhafına gider. Dıştan bakınca giyimleri kuşamları, şıklıkları, irilikleri, güzellikleri ile bedenlerinin süsü ve manzarası hoşuna gider. İmreneceğin tutar. Ve konuşurlarsa konuşmalarına kulak verirsin, …asrısaadette bu geveze taifesi iri vücutlu, yakışıklı, giyim ve kuşamlarına itina gösteren, düzgün konuşan, dilleri ve dış görünüşleri alımlı kimseler idiler. Herkes onları dinler. Onlar ise kendilerine söz söylendiği zaman resmî bir tavırla ve dıştan ağır başlı bir vaziyette dinler gibi sessizce dururlar, ancak kulaklarına söz girmez, öyle ki sanki onlar dayanmış keresteler gibidirler. Oturdukları yerde dayanmış ahşap keresteler gibi dışları, endamları düzgün, hareketsizce kurulur otururlar. Ancak içleri bilgi ve şuurdan, yetişme ve gelişme kabiliyetinden mahrum, sağlamlık ve dayanıklılıktan uzak, boş kuru tahtalara ve direklere benzerler. Öyle ruhsuzdurlar ki, istifade edilmesi lazım gelen sözler kulaklarına girmez, ondan faydalanmazlar. Öyle cansız ve yüreksizdirler ki her sayhayı/sözü aleyhlerinde zannederler. Her işittikleri kuvvetli bir sesi mutlaka kendi aleyhlerinde sanır korkarlar. Lehlerinde söyleneni bile aleyhlerinde telakki ederek ürker kaçmaya çalışırlar. Sertçe bir öksürükten şüphelenirler, hemen hemen pöh denilse korkacak hale gelirler. Her şeyden nem kapar ve her sesten ürkerler. Yalan söylemeye de alışkın olduklarından lehlerinde söyleneni de yalan kabul ederek hep aleyhlerinde mânâ çıkarırlar.”

Ve Nebevi beyanda:”Ya hayır söyleyin veya susun.” buyrulmuş ve yine ecdadımız atalar sözü olarak “Söz gümüş ise sükût altındır.” diye hükmetmişler.

Ahir kelam olarak “gafile kelam nafile kelam” ifadesini “Arife kelam nafile kelamdır.” şeklinde estetize edip kibarlaştıran kelam-ı kibar sahibi ceddimizin dillerine vird ettikleri “edep yahu” ile sözü hitama erdirelim.

Timur, Hoca Nasreddin’e sormuş, bizden önceki kimi sultanlar isimlerine KAİM Bİ EMRİLLAH gibi lafza-i celal ilave etmişler. Bana ne tavsiye edersiniz? Hoca Nasreddin hiç düşünmeden cevaplamış: HAFİZANALLAH.
 
Her ne kadar sürç-i lisan ettiysek affola…

Hüsamettin YILMAZ

Yazılarla ilgili tüm hukuki sorumluluk yazıyı yazan kişiye aittir.
 
Eklenme Tarihi: 01/07/2010
 
 
geri dön
sayfa başı
tüm yazılar
yazdır
tavsiye et
|
 
Mine ÇAKIR: Nimetlerin İçinde Mutsuzluğu Yaşama...
Erdoğan GÜNEŞ: Sarıkamış'ta 90 Bin Şehit
Erdoğan GÜNEŞ: Sarıkamış Şehitleriniz Anarken
Mine ÇAKIR: Hataların Ardındaki Hikmetler
Mine ÇAKIR: Kuran'dan Ahlak Örnekleri
Mine ÇAKIR: Nasıl Olsa Gönlünü Alırım Mantığı
Erdoğan GÜNEŞ: Gülü Sevmiyorum - Bana Acı Vereceks...
Mine ÇAKIR: Ters Karaktere Sahip İnsanlar
Erdoğan GÜNEŞ: Türkçe Coşkusu
Erdoğan GÜNEŞ: Sınav Öncesi
Sedat Torlakcık : Çağdaş Bir Sivil Toplum Örgütünün K...
Ayça Kuzu (Yüksek Topuklar): 1 gün 48 saat olsun ben bunu istiyo...
Mine ÇAKIR: Dünya Bir Yolculuk Kur'an da Rehber
Ayça Kuzu (Yüksek Topuklar): Zaman Herşeyin İlacı...
Kenan TUNÇ: Annelerimizin Değerini Bilelim
Kenan TUNÇ: Yılın Annesi Onlar (Engelli Anneler...
Ayça Kuzu (Yüksek Topuklar): Çaycuma'da Hıdrellez Bir Başka Kutl...
Kenan TUNÇ: Bir Başkadır, Çaycuma Taşcılı’...
Erdoğan GÜNEŞ: İşci Bayramı
Ayça Kuzu (Yüksek Topuklar): Sevdiğim Çınarlar bir bir devriliyo...
Yazıya Yorum Bırakın
 
  SON EKLENEN YAZILAR
Nimetlerin İçinde Mutsuzluğu Yaşamak 01/04/2013
Sarıkamış'ta 90 Bin Şehit 10/01/2013
Sarıkamış Şehitleriniz Anarken 10/01/2013
Hataların Ardındaki Hikmetler 13/12/2012
Kuran'dan Ahlak Örnekleri 25/09/2012
Nasıl Olsa Gönlünü Alırım Mantığı 02/08/2012
Gülü Sevmiyorum - Bana Acı Verecekse 02/07/2012
Ters Karaktere Sahip İnsanlar 11/06/2012
Türkçe Coşkusu 10/06/2012
Sınav Öncesi 05/06/2012
Çağdaş Bir Sivil Toplum Örgütünün Kent Yaşamına Katkıları 30/05/2012
1 gün 48 saat olsun ben bunu istiyorum... 19/05/2012
Dünya Bir Yolculuk Kur'an da Rehber 18/05/2012
Zaman Herşeyin İlacı... 15/05/2012
Annelerimizin Değerini Bilelim 14/05/2012
Yılın Annesi Onlar (Engelli Anneleri) Olsun 11/05/2012
Çaycuma'da Hıdrellez Bir Başka Kutlanır. 10/05/2012
Bir Başkadır, Çaycuma Taşcılı’da HIDIRELLEZ 07/05/2012
İşci Bayramı 02/05/2012
Sevdiğim Çınarlar bir bir devriliyorlar... 22/04/2012
 
 
tüm yazılar
 
 
 
 
 
Yukarı Çık
       
 
 
 
Site Yönetimi: Çaycuma Baskı Dünyası - www.ucuzdavetiyeburada.com / Proje Başlangıcı : © 2009 - ∞